Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Åsa Jinders batterier exploderade i kökslådan -så här förvarar du dina batterier säkert

Åsa Jinders batterier exploderade i kökslådan -så här förvarar du dina batterier säkert

av Pernilla Fredholm
2025-05-07
i Nyheter
Så här såg Åsa Jinders kökslåda ut efter att batterierna börjat brinna.
(Privat bild)

Så här såg Åsa Jinders kökslåda ut efter att batterierna börjat brinna. (Privat bild)

Valborgsnatten blev dramatisk för folkmusikartisten Åsa Jinder, som vaknade av en kraftig smäll. Batterierna i hennes kökslåda hade börjat brinna, och nu vill hon varna andra.

Du kanske också vill läsa

Huvudvärk för brandkåren i Taiwan

Två brandmän döda i elbilsbrand

Annorlunda intelligens inom brandsäkerheten

Smällen låter som ett gevärsskott. Åsa Jinder är yrvaken och tänker att något kanske vält omkull inne i lägenheten, eller är det en skottlossning? Då smäller det igen och hon rusar ut i köket.

– Jag ser att det liksom lyser från en av kökslådorna men fattar ingenting. Men när jag drar ut den väller det ut tjock, grå rök och jag inser att det egentligen kommer från lådan under. Och när jag drar ut den lådan flammar det upp lågor och förstår att det är batterierna som börjat brinna, berättar Åsa Jinder för Brandsäkert.

Åsa tar närmaste behållare, fyller med vatten och häller på. Branden dämpas och hon flyttar lådan till vasken där hon spolar med ännu mer vatten. Hon öppnar också flera fönster för att vädra ut kraftiga röken.

– Men det är inte förrän nu efteråt som jag förstått att den här typen av rök är väldigt giftig, säger hon.

Åsa Jinder sover inte en blund den natten, tankarna far hit och dit och hon undrar vad som hade hänt om hon inte vaknat av smällarna. Hon googlar, läser om litiumbatterier och termisk rusning och hittar ett inlägg från Brandskyddsföreningen om vad som kan hända om man inte hanterar sina batterier på rätt sätt. Själv har hon haft både lösa och förpackade batterier i sin kökslåda, där knappcellsbatterier blandats med andra batterier. Efter att ha ringt fastighetsvärden och försäkringsbolaget tänker hon att borde lägga ut händelsen på Facebook för att varna andra.

– Jag inser att jag troligen kommer att bli idiotförklarad för att ha förvarat mina batterier på det här viset, men att det får vara värt det om min erfarenhet kan förhindra att någon annan råkar ut för samma sak.

Reaktionerna blir överväldigande, Facebook-flödet svämmar över av chockade kommentarer och det blir tydligt att många förvarar sina batterier precis som Åsa Jinder gjort. Själv är hon otroligt tacksam för att hon vaknade av smällarna och att konsekvenserna av branden inte blev värre.

– Jag är också väldigt glad över att mitt inlägg fått sådan spridning, även i andra medier. För vi är uppenbarligen många som saknat kunskap om vilka risker som finns med batterierna man har hemma.

Någon som också är tacksam är Joakim Jonsson som är elexpert hos Brandskyddsföreningen:

– Jag tycker det är jättebra att Åsa Jinder uppmärksammat den här viktiga frågan. Många förvarar sina batterier i byrålådan eller i en påse i städskåpet, man blandar dessutom olika sorter och går sällan till återvinningen med sina gamla batterier.

Antalet allvarliga bränder som orsakas av litiumbatterier har ökat i takt med att samhället blivit allt mer digitaliserat och smarta saker gjort sitt intåg i våra liv. Litiumbatterier kommer i många olika utföranden, dels i större storlek till exempelvis elcyklar och elsparkcyklar som orsakat många farliga incidenter. Men även små knappcellsbatterier som sitter i alltifrån elektriska värmeljus och hörapparater till brandvarnare innehåller litium, liksom de batterier som finns i våra mobiltelefoner. Samma sak med 9-voltsbatterier.

– De är känsliga för stötar, slag och kortslutning. Vid en sådan reaktion kan det bli värmestegring, rökutveckling och brand som sprider sig även till andra batterier.

Knappcellsbatterierna sprätter iväg med en väldig kraft när de börjar brinna, vilket sprider branden ännu fortare. Men det är inte särskilt svårt att minska alla de här riskerna, menar Joakim Jonsson.

– Tejpa över polerna, så undviker du att batterierna reagerar med varandra. Ha dem också i en glasburk med lock, men samla inte på hög utan töm den ofta på återvinningen. Och tänk på att ett 9-voltsbatteri kan kortslutas av ett större knappcellsbatteri!

Här är Joakims bästa tips:

  • Nya batterier bör förvaras i sin originalförpackning tills de ska användas
  • Förvara gamla batterier i glasburk med lock
  • Tejpa polerna, så minskar du risken att batterierna reagerar med varandra
  • Förvara batterierna torrt, i rumstemperatur. Inte i kylskåp, för kylan tömmer batterierna fortare och dessutom kan det komma in fukt i batterierna
  • Töm batteriburken ofta – ju fler batterier i en burk, desto större brandrisk
  • Undvik brännbart material nära din batteriförvaring och laddplats
  • Ladda inte batterier på natten, i hallen eller utan uppsikt
  • Ju större batteri, desto fler battericeller som innebär ökade risker runtomkring om de fattar eld
Dela13Dela2
Pernilla Fredholm

Pernilla Fredholm

Rekommenderad läsning!

Huvudvärk för brandkåren i Taiwan

av Extern Skribent
2025-05-08
0
Detta är vad som driver Taiwans ekonomi. Så kallade "wafers" är tunna skivor av halvledarmaterial, oftast kisel, som används när man tillverkar integrerade kretsar och andra elektroniska komponenter. 
BILD. Joakim Rådström

Jordbävningar och tyfoner med jämna mellanrum. Dessutom militära hot från närliggande Fastlandskina. Samtidigt är det också här världens mest avancerade och dyra fabriker ligger, för tillverkning av så...

Läs mer

Två brandmän döda i elbilsbrand

av Pernilla Fredholm
2025-05-05
0

I början av april dog två brandmän i Madrid efter en elbilsbrand i ett garage. Den ena brandmannen, som snart skulle bli pappa, dog efter att vänt tillbaka...

Läs mer

Annorlunda intelligens inom brandsäkerheten

av Extern Skribent
2025-04-30
0

AI, artificiell intelligens, är här för att stanna. AI-system kan tränas upp i allt från att upptäcka rökutveckling till att slå larm om skogsbränder och övertändning vid brandsläckning....

Läs mer

Debatt efter brand i brandstation

av Roger Andersson
2025-04-24
0

I oktober 2024 totalförstördes brandstationen i tyska Stadtallendorf i en omfattande brand. Händelsen har lett till en debatt om brandsäkerheten i brandstationer, särskilt i ljuset av den växande...

Läs mer

Är brandspjäll i gipsvägg en säkerhetsrisk?

av Extern Skribent
2025-04-24
0
Niclas Andersson är produktchef inom brandskydd på Swegon.

DEBATTARTIKEL:  Brandspjäll testas i andra konstruktioner än de som används i praktiken, vilket riskerar leda till att brandspjällets prestanda överskattas och att brandsäkerheten påverkas. Det menar Niclas Andersson, produktchef...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start