Brandingenjören Emelie Lantz har inte bara skrivit utredningar, utan även en barnbok. Huvudpersonen är musen Bibbi som blir hjälte i en brand. Och fler böcker är på gång.
På en helt vanlig brandstation, i en liten stad nära dig, bor en ovanlig liten mus vid namn Bibbi. Till skillnad från andra möss trivs Bibbi bäst bland brandbilar och brandslangar. Hennes stora öron hör allt som händer på stationen, och hon känner till varje hemlig vrå. I barnboken ”Bibbi på brandstationen” får vi följa en liten figur som är väldigt rädd för eld.
– Jag har ju barn som jag läser en hel del för. Men de vanligaste böckerna om brandkåren har killar som huvudpersoner, som Halvan och Bojan. Eftersom jag själv jobbat inom räddningstjänsten i många år kände jag att det hade varit roligt med en kvinnlig karaktär, säger Emelie Lantz.
Emelie är brandingenjör med bakgrund inom räddningstjänsten och har forskat om räddningstjänst i beredskap. Hon har även doktorerat i vårdvetenskap. Nu jobbar hon som riskingenjör på Afry samtidigt som hon är deltidsbrandman. Akademiska texter har hon stor vana av, men att åstadkomma en barnbok var en helt ny värld. Huvudkaraktären är en liten mus som heter Bibbi, som är väldigt rädd för eld.
– Sagan handlar om mod, att våga agera fastän man är rädd. Och att man kan göra skillnad trots att man är liten, säger Emelie Lantz.
Boken är äventyrligt skriven och riktar sig till barn i åldrarna 3-6 år. Illustrationerna har Emelies vän Emmy Norberg gjort, och i bilderna finns en egen liten historia invävd med detaljer som de små kan följa.
– Det är en saga, men jag har försökt göra händelserna så lika verkligheten som möjligt och använda ord som släckbil istället för brandbil. Jag la också in en liten utmaning i slutet, där man ber mamma eller pappa ta tid när man klär på sig lika snabbt som en brandman, säger Emelie Lantz.
Hennes barn blev förtjusta över boken och berättelsen väckte en del frågor om brandsäkerhet. Så Emelie har fler bokidéer, där hon funderar över att ha med vissa lärandemoment.
– Som till exempel hur man släcker en brand eller ringer 112. Men det viktigaste är att upptäcka läsglädjen och uppmuntra barns nyfikenhet, avslutar Emelie Lantz.