Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Arbetsmiljöbrister orsakade Oceana-branden

Arbetsmiljöbrister orsakade Oceana-branden

av Pernilla Fredholm
2025-03-20
i Nyheter
Statens haverikommission har idag släppt en delrapport om branden i Oceana, där arbetet med elektrosvetsning pekas ut som en sannolik brandorsak.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Statens haverikommission (SKH) har nu utrett Oceana-branden i Göteborg förra året. Utredningen visar på brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet på byggarbetsplatsen där branden uppstod.

Du kanske också vill läsa

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

Housegard lanserar sina första EPD:er

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

På morgonen den 12 februari 2024 startade en omfattande brand på den blivande vattenvärlden Liseberg Oceana. Den aktuella morgonen pågick flera olika arbeten på byggarbetsplatsen. Branden startade under en elmuffsvetsning av ett plaströr kopplat till vattenrutschkanan ”Serpent”. På grund av bristande kunskap om riskerna med arbetet, utförandet och planeringen, överhettades röret och fattade eld. Branden spred sig snabbt, och en brandgasexplosion inträffade som medförde stora skador på byggnaden. En person omkom i samband med branden, och flera skadades lindrigt.

Utredningen visar att det funnits brister i efterlevnaden, kontrollen och uppföljningen av fastställda processer, regler och rutiner på byggarbetsplatsen för Liseberg Oceana.  Endast hälften av de 20 anställda på det kanadensiska bolaget Whitewater, som utförde elmuffsvetsningen, hade genomgått NCC:s kravutbildning för att vara på Oceana-bygget.

Som en följd av utredningen har SHK lämnat flera rekommendationer till berörda parter, inklusive Arbetsmiljöverket, Liseberg, byggföretaget NCC och tillverkningsföretaget Whitewater, för att utveckla och förbättra sitt säkerhetsarbete. Liseberg har uttryckt att de tar säkerhetsrekommendationerna på stort allvar och att de redan har infört en stor del av dessa rekommendationer.

Reaktioner på rapporten har betonat vikten av att stärka säkerhetskulturen inom byggbranschen. Brandskyddsföreningen har lyft fram vikten av systematiskt brandskyddsarbete på byggarbetsplats.

– Byggprojekt är särskilt sårbara i slutskedet då mycket resurser har investerats och det mesta är på plats, men alla skyddssystem kanske inte är driftsatta ännu. Det kan handla om brandcellsgränser, sprinklersystem eller brandlarm, säger Brandskyddsföreningens expert Lars Brodin.

När det gäller själva elmuffsvetsningen (även kallad elektrosvetsning), är det en teknik som används för att sammanfoga rör och andra komponenter, vanligtvis av plastmaterial som polyeten och polypropen.

– Det har tolkats som att den här typen av arbetsmoment inte klassas som brandfarligt heta arbeten, säger Lars Brodin.

Men sedan 2023 är metoden förtydligad i säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, och samma regler gäller där som för övrig svetsning. Arbetsmomentet ska hanteras som en risk som kan leda till brand, något som blev tydligt i Oceana-branden.

Läs också:

Elektrosvetsning orsakade Oceana-branden

Ta utrymningsvägar på allvar

Brandsäkerhet extra känsligt under byggskedet

Dela32Dela6
Pernilla Fredholm

Pernilla Fredholm

Rekommenderad läsning!

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Lärdomar från Ukrainas räddningstjänst – kroppsskydd, hjälmar och vardag i krigets betonglandskap.

Räddningstjänst i Ukraina drabbas av konsekvenserna av kriget på många sätt. MSB har gjort flera besök i Ukraina och tar löpande hem viktiga lärdomar. Bland annat har arbetet...

Läs mer

Housegard lanserar sina första EPD:er

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Housegard lanserar EPD:er för PFAS-fria pulverbrandsläckare – ett steg mot full transparens i hållbarhetskedjan.

GPBM Nordic AB, ägare till Housegard och CGS, har släppt sina första tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer (EPD) för pulverbrandsläckare. Det markerar en klar fördjupning i företagets hållbarhetsstrategi.EPD‑dokumenten täcker hela livscykeln:...

Läs mer

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Civila insatspersoner ska stärka Sveriges krisberedskap – men bara om frivilligheten får växa med ansvarsglädje.

Civila insatspersoner kan bli en bärande del av Sveriges civilförsvar – men bara om frivilligheten får växa på egna villkor. Sverige behöver fler personer som kan agera vid...

Läs mer

Brandrapporten diskuterad i Almedalen: AI kan bli nyckel till rätt åtgärder

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Fotograf: Liza Simonsson, Säkerhetsarenan

Brandskyddsföreningens årliga brandrapport diskuterades på ett seminarium i Almedalen i dag. Paneldeltagarna var försiktigt positiva till utvecklingen – med en gemensam förhoppning om att framtidens brandsäkerhetsarbete kan styras...

Läs mer

Kanadensisk skogsbrandrök når Europa

av Pernilla Fredholm
2025-06-25
0
BILD: ctif.org

Skogsbrandsäsongen i Kanada har dragit igång med kraft, och nu har röken från bränder i Manitoba och Saskatchewan färdats hela vägen över Atlanten och nått Europa. Det rapporterar...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start