Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Exoskelett hjälper räddningstjänst

Exoskelett hjälper räddningstjänst

av Pernilla Fredholm
2025-02-20
i Nyheter
Räddningstjänsten testar exoskelett som hjälpmedel.
Bild: Nationellt utvecklingscenter

Räddningstjänsten testar exoskelett som hjälpmedel. Bild: Nationellt utvecklingscenter

Nationellt utvecklingscenter har tillsammans med räddningstjänst utfört tester med så kallade exoskelett. Syftet är att se om den stödutrustning som främst används inom byggindustrin också kan användas inom räddningstjänst.

Du kanske också vill läsa

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

Housegard lanserar sina första EPD:er

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

Testerna var en del i projektet ”Ett hållbart arbetsliv” och genomfördes tillsammans med Brandkåren Attunda och räddningstjänsten Mälardalen. Man testade två olika stödutrustningar. Den ena var ett exoskelett som med hjälp av en konstruktion med fjädrar avlastar arbete ovanför axlarna. Det andra var en kran som avlastar tyngden på de verktyg som man krokar på.

Skelettet upplevdes lite mer komplicerat jämfört med kranen, eftersom man måste vara två för att montera det. Kranen var lite lättare att sätta på sig, eftersom man kunde göra det själv.

– Men hjälp av kranen fick man mer avlastning eftersom den håller större delen av tyngden från verktyget. Den håller större delen av verktyget så man kunde i princip låta verktyget hänga i kranen och bara manövrera verktyget. Det var stor skillnad på just det momentet, säger Martin Hultgren, brandman vid Räddningstjänsten Mälardalen.

Förutom de kontrollerade testerna på Köpings brandstation så testade man även hur stödutrustningen upplevdes när det gäller smidighet i en verklig miljö. Bland annat när man skulle klippa upp en bil med det kombiverktyg man brukar använda.

– Jag upplevde att man hade full rörelseförmåga när man gick runt bilen och bände och klämde. Man kände absolut att kranen tog vikten från saxen. Men tyngre verktyg kanske just den här kranen inte orkar med, säger Martin Hultgren.

Testpersonerna fick utföra momenten både med och utan stödutrustning. Sedan jämfördes olika mätvärden för att se vilken effekt utrustningen gav.

– Vi kan ju redan nu se att de här hjälpmedlen är till hjälp, både mätbart och upplevd hjälp ovanför axelhöjd. De är inte direkt anpassade till vår arbetsmiljö, med tanke på att allt behöver testas, som fukt, vattentålighet, temperaturer och så vidare. Men vi ser att det utvecklas stödutrustning som vi bör testa i räddningstjänst.

Än så länge är utrustningen på utvecklingsstadiet och går inte ens att beställa för att göra pilottester, utan det är nästa steg menar Maria Albertsson.

– Men om vi från räddningstjänst är med redan i ett tidigt skede när tillverkarna tar fram sina modeller, då har vi ju glädje av dem.

Se filmen från testerna här

Dela11Dela2
Pernilla Fredholm

Pernilla Fredholm

Rekommenderad läsning!

Nya lärdomar från räddningstjänsten i Ukraina

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Lärdomar från Ukrainas räddningstjänst – kroppsskydd, hjälmar och vardag i krigets betonglandskap.

Räddningstjänst i Ukraina drabbas av konsekvenserna av kriget på många sätt. MSB har gjort flera besök i Ukraina och tar löpande hem viktiga lärdomar. Bland annat har arbetet...

Läs mer

Housegard lanserar sina första EPD:er

av Roger Andersson
2025-07-01
0
Housegard lanserar EPD:er för PFAS-fria pulverbrandsläckare – ett steg mot full transparens i hållbarhetskedjan.

GPBM Nordic AB, ägare till Housegard och CGS, har släppt sina första tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer (EPD) för pulverbrandsläckare. Det markerar en klar fördjupning i företagets hållbarhetsstrategi.EPD‑dokumenten täcker hela livscykeln:...

Läs mer

Ansvarsglädje ska bära CIP: Från plikt till lust i civilförsvaret

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Civila insatspersoner ska stärka Sveriges krisberedskap – men bara om frivilligheten får växa med ansvarsglädje.

Civila insatspersoner kan bli en bärande del av Sveriges civilförsvar – men bara om frivilligheten får växa på egna villkor. Sverige behöver fler personer som kan agera vid...

Läs mer

Brandrapporten diskuterad i Almedalen: AI kan bli nyckel till rätt åtgärder

av Roger Andersson
2025-06-26
0
Fotograf: Liza Simonsson, Säkerhetsarenan

Brandskyddsföreningens årliga brandrapport diskuterades på ett seminarium i Almedalen i dag. Paneldeltagarna var försiktigt positiva till utvecklingen – med en gemensam förhoppning om att framtidens brandsäkerhetsarbete kan styras...

Läs mer

Kanadensisk skogsbrandrök når Europa

av Pernilla Fredholm
2025-06-25
0
BILD: ctif.org

Skogsbrandsäsongen i Kanada har dragit igång med kraft, och nu har röken från bränder i Manitoba och Saskatchewan färdats hela vägen över Atlanten och nått Europa. Det rapporterar...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start