Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Exoskelett hjälper räddningstjänst

Exoskelett hjälper räddningstjänst

av Pernilla Fredholm
2025-02-20
i Nyheter
Räddningstjänsten testar exoskelett som hjälpmedel.
Bild: Nationellt utvecklingscenter

Räddningstjänsten testar exoskelett som hjälpmedel. Bild: Nationellt utvecklingscenter

Nationellt utvecklingscenter har tillsammans med räddningstjänst utfört tester med så kallade exoskelett. Syftet är att se om den stödutrustning som främst används inom byggindustrin också kan användas inom räddningstjänst.

Du kanske också vill läsa

Brandrobot imponerade i två industribränder

Mobila sprinklers räddar liv i Karlstad – men få kommuner följer efter

Forskning kartlägger brandrökens risker

Testerna var en del i projektet ”Ett hållbart arbetsliv” och genomfördes tillsammans med Brandkåren Attunda och räddningstjänsten Mälardalen. Man testade två olika stödutrustningar. Den ena var ett exoskelett som med hjälp av en konstruktion med fjädrar avlastar arbete ovanför axlarna. Det andra var en kran som avlastar tyngden på de verktyg som man krokar på.

Skelettet upplevdes lite mer komplicerat jämfört med kranen, eftersom man måste vara två för att montera det. Kranen var lite lättare att sätta på sig, eftersom man kunde göra det själv.

– Men hjälp av kranen fick man mer avlastning eftersom den håller större delen av tyngden från verktyget. Den håller större delen av verktyget så man kunde i princip låta verktyget hänga i kranen och bara manövrera verktyget. Det var stor skillnad på just det momentet, säger Martin Hultgren, brandman vid Räddningstjänsten Mälardalen.

Förutom de kontrollerade testerna på Köpings brandstation så testade man även hur stödutrustningen upplevdes när det gäller smidighet i en verklig miljö. Bland annat när man skulle klippa upp en bil med det kombiverktyg man brukar använda.

– Jag upplevde att man hade full rörelseförmåga när man gick runt bilen och bände och klämde. Man kände absolut att kranen tog vikten från saxen. Men tyngre verktyg kanske just den här kranen inte orkar med, säger Martin Hultgren.

Testpersonerna fick utföra momenten både med och utan stödutrustning. Sedan jämfördes olika mätvärden för att se vilken effekt utrustningen gav.

– Vi kan ju redan nu se att de här hjälpmedlen är till hjälp, både mätbart och upplevd hjälp ovanför axelhöjd. De är inte direkt anpassade till vår arbetsmiljö, med tanke på att allt behöver testas, som fukt, vattentålighet, temperaturer och så vidare. Men vi ser att det utvecklas stödutrustning som vi bör testa i räddningstjänst.

Än så länge är utrustningen på utvecklingsstadiet och går inte ens att beställa för att göra pilottester, utan det är nästa steg menar Maria Albertsson.

– Men om vi från räddningstjänst är med redan i ett tidigt skede när tillverkarna tar fram sina modeller, då har vi ju glädje av dem.

Se filmen från testerna här

Dela11Dela2
Pernilla Fredholm

Pernilla Fredholm

Rekommenderad läsning!

Brandrobot imponerade i två industribränder

av Pernilla Fredholm
2025-05-19
0
Avenger Firefighting Robot från ICP NewTech.
BILD: KFRS

Räddningstjänsten i brittiska Kent har använt sin nya, innovativa brandrobot vid två omfattande bränder på industriområden. Tekniken är effektiv och minskar riskerna för räddningspersonal i farliga miljöer. I...

Läs mer

Mobila sprinklers räddar liv i Karlstad – men få kommuner följer efter

av Pernilla Fredholm
2025-05-15
0
BILD: Vestfold-interkommunale brannvesen

Varje år dör 80 personer i Sverige i bostadsbränder, trots att vi har en nationell nollvision när det gäller dödsbränder. I Karlstads kommun har man i många år...

Läs mer

Forskning kartlägger brandrökens risker

av Pernilla Fredholm
2025-05-14
0
Vid en planerad brandövning i Bollebygd kunde forskare testflyga specialutrustade drönare.
BILD: Helena Grimm

Efter Oceana-branden i Göteborg väcktes frågan: Hur farlig är egentligen brandröken för de personer som befinner sig nära – men inte mitt i – en brand? Nu startar...

Läs mer

MSB tecknar beredskapsavtal med brandslangstillverkare

av Pernilla Fredholm
2025-05-12
0
MSB har arbetat intensivt för att få till ett avtal med ett företag som tillverkar brandslang, och nu är man i mål.
BILD: Svebab

För första gången på flera decennier har MSB tecknat ett beredskapsavtal – denna gång med företaget Svenska Brandslangsfabriken AB (Svebab). Det nya avtalet är ett viktigt steg för...

Läs mer

Huvudvärk för brandkåren i Taiwan

av Extern Skribent
2025-05-08
0
Detta är vad som driver Taiwans ekonomi. Så kallade "wafers" är tunna skivor av halvledarmaterial, oftast kisel, som används när man tillverkar integrerade kretsar och andra elektroniska komponenter. 
BILD. Joakim Rådström

Jordbävningar och tyfoner med jämna mellanrum. Dessutom militära hot från närliggande Fastlandskina. Samtidigt är det också här världens mest avancerade och dyra fabriker ligger, för tillverkning av så...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start