Antal döda i bränder har ökat sen 2018, förra året dog 102 personer, allt tyder på att kommer vara fler 2024. Samtidigt ökar kostnaderna för bränder, enligt försäkringsbolagen låg det på 10,3 miljarder 2023. Brandsäkert har ställt tre frågor till de åtta riksdagspartierna. Här kommer Kristdemokraternas svar.
1.Finns den här frågan på er agenda?
Ja. Att i första hand minimera antalet dödsbränder samt att i andra hand minska brandkostnaderna är angelägna frågor i strävan efter ett mer tryggt och säkert samhälle. Det är därför avgörande att denna fråga återfinns på agendan.
2. Hur ska vi lösa det här problemet?
Säkerhetsbranschen pekar främst på att det finns en allmän otydlighet i lagen samt otydlighet kring vilken myndighet som har det yttersta ansvaret för brandskyddet i landet. Detta har lett till en dålig uppföljning av hur brandskyddet fungerar i offentliga lokaler, samtidigt som läget i privata miljöer är än mer allvarligt. Näringsidkare och fastighetsägare har ansvar för att ha ett bra brandskydd. Kommunen utövar tillsyn, men det råder stora skillnader mellan olika kommuner. Anmärkningar mot brandsäkerheten kan överklagas, och det är då upp till kommunen att bevisa bristerna. En grundläggande förutsättning för att stärka brandsäkerheten är därför att undanröja alla former av tvivel kring ansvarsfrågan.
Vidare vill vi särskilt lyfta att äldre människor är särskilt utsatta; de löper sex gånger högre risk att dö eller tio gånger högre risk att skadas jämfört med övriga åldersgrupper. Medvetenheten om brandrisker och brandskydd behöver därför höjas hos äldre och personal i äldreomsorgen. Det saknas även enhetliga krav på brandskydd i särskilda boenden. Särskilda boenden byggda efter år 2012 måste installera automatiserade släcksystem, men de som är byggda innan har inte samma krav på brandskydd. Brandskyddskraven för landets särskilda boenden är alltså inte likvärdiga. Byggnadsår styr de boendes och personalens säkerhet, och denna orimlighet behöver åtgärdas omgående.
3. Anser ni att en nollvision mot dödsbränder, likt den i trafiken, är aktuell?
Ja. Likt den nollvision som återfinns i trafiken kan vi aldrig nöja oss så länge en enda människa faller offer för brand. Trots att människan begår mänskliga misstag så handlar det ytterst om att betrakta varje olycka som en konsekvens av bristfälliga säkerhetsrutiner som är skapade av människor. Dessa rutiner kan, och ska, därför alltid utvecklas i strävan efter noll.
Läs också:
Socialdemokraternas svar om brandsäkerhet
Moderaternas svar om brandsäkerhet
Liberalernas svar om brandsäkerhet
’Vänsterpartiets svar om brandsäkerhet
Centerpartiets svar om brandsäkerhet
Sverigedemokraternas svar om brandsäkerhet
Miljöpartiets svar om brandsäkerhet