Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
  • Nyheter
  • Reportage
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Inga träffar
Visa alla
Tidningen Brandsäkert
Inga träffar
Visa alla

Hem » Stora bränders lösning sökes

Stora bränders lösning sökes

av Roger Andersson
2024-10-24
i Granskat, Reportage

Kostnaderna för försäkringsbolagen när det gäller att ersätta bränder ligger normala år på cirka 6 miljarder kronor. 2023 var dock ett rekordår då kostnaderna låg på 10,3 miljarder. Det finns dock förklaringar och det finns åtgärder att vidta.

Du kanske också vill läsa

Målet måste vara världsklass

Nu kommer mer forskning om batterilagring

Släckmetod risk vid containerbrand

-Förra året var det en stor brand som drog upp kostnaderna, säger Staffan Moberg.

Det var den katastrofala branden på gruvbolaget Bolidens verk i Rönnskär utanför Skellefteå. Media rapporterade om börsfall, varsel för 190 personer och Bolidens vd berättade att man förlorade 85 miljoner kronor i veckan i produktionsbortfall. Samtidigt var han tydlig med att de var fullt försäkrade.

Nu har man beslutat att bygga ett nytt elektrolysverk på Rönnskär som beräknas kosta 4,8 miljarder kronor. Så Staffan Mobergs analys att det var den stora branden i Rönnskär som drog upp siffrorna.

-Antalet bränder gick ner med 8 procent, så vi är egentligen inte så oroliga, säger Staffan Moberg.

Men, menar han, det finns en del saker som behöver åtgärdas.

-Från statens och Boverkets sida har man fullständigt misslyckats med att ställa relevanta krav på byggande av fastigheter. Det ställs väldigt ringa krav utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Fokus ligger på liv och hälsa, men om huset brinner upp, det gör inte så mycket.

Han är kritisk till att Boverket inte jobbar med hållbarhetsfrågor.

-Det är mycket märkligt. Men det beror också på det regeringsuppdrag som ges till dem. Och varken nuvarande eller dåvarande regeringar har lämnat den typen av uppdrag till dem, säger Staffan Moberg.

Han är kritisk mot att det byggs höga hus med trästommar utan att veta om de är hållbara över tid. Försäkringsbolagen är tveksamma till att försäkra dessa, speciellt efter att flera hus totalförstörts efter bränder och vattenskador.

-Byggherrar bygger efter Boverkets normer, men sen när bostadsrättsföreningen ska ta över vill inte Försäkringsbolagen vara med. Det blir en obehaglig och olycklig överraskning.

Han menar att det finns en industri som driver på träbyggandet och politiker som medverkar till träbyggnadsstrategier.

-Man pratar om 140 meter höga trähus med 40 våningar och nya stadsdelar i trä, till exempel ute i Sickla i Nacka kommun. Tittar man på de modeller som finns utställda där och hur tätt det är byggt ser jag inte att något försäkringsbolag vill gå in där och försäkra.

När det gäller att förebygga stora, kostsamma bränder vill Staffan Moberg dela upp frågan i två delar: befintligt bestånd och nybyggnation. Om man börjar med nyproduktion så tycker Staffan att det måste regelverken se ut på ett annat sätt så att det inte tillåter vissa byggmetoder eller materialval som brännbara fasader, isolering och så vidare.

-Som det är nu uppmuntrar regeringsmakten och Boverket att man ska ha ett innovativt byggande och så överlåter man på byggnadsnämnden att avgöra om det där innovativa byggandet var brandsäkert eller inte. Jag tror inte att byggnadsnämnden har den kompetensen.

Åtminstone är det väldigt få byggnadsnämnden som har den, hävdar han och det är ett väldigt stort problem.

-När det gäller befintligt bestånd måste man ofta gå på de traditionella metoderna helt enkelt. Brandvarnare, sprinkler och så vidare. Men så kommer saker som elladdning och batterilagring och där måste det finnas tydliga regelverk framöver. Ska man få ladda sin elcykel i hallen, till exempel? Eller är det lämpligt att ha elbilsladdning i garage under höga trähus?

Staffan Mobergs tre åtgärder
1. För att minska kostnaderna för bränder måste vi vidta rätt åtgärder om vi bygger i trä.

2. Var noga med systematiskt brandskyddsarbete, inte bara i bostadsbyggande utan också i byggande av kontorslokaler och industrilokaler. Jag tror att det kan slarvas med det ibland.

3. Säkerställ kompetens för brandansvariga. Det finns olika kurser, en på en dag, en på två veckor. Men hur kompetent blir man? 

Taggar: Staffan Moberg
Dela9Dela2
Roger Andersson

Roger Andersson

Rekommenderad läsning!

Målet måste vara världsklass

av Roger Andersson
2025-03-27
0
Årets Eldsjäl Rickard Larsson
Bild: Anna-Clara Eriksson

Rickard Larsson utsågs till Årets Eldsjäl på Forum Brandsäkert 2024 för sitt engagerade arbete med att brandsäkra Östrands massafabrik i Timrå. ”Det ska vara i världsklass”, sa han...

Läs mer

Nu kommer mer forskning om batterilagring

av Pernilla Fredholm
2025-01-22
0
Bild: Einar Mattsson

För fastighetsbranschen är möjligheten att ta vara på och lagra energi en viktig framtidsfråga. Problemet är att lagar, regler och standarder när det gäller brandskydd för batterilagring inte...

Läs mer

Släckmetod risk vid containerbrand

av Pernilla Fredholm
2025-01-22
0
Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

En 9 tons batterilagringsenhet brann 2023 i Göteborg, med omfattande rökutveckling. Släckmetoden man valde utgjorde en risk med tanke på den kraftiga explosionen som uppstod och enligt olycksrapporten...

Läs mer

Nationella riktlinjer för batterienergilager

av Pernilla Fredholm
2025-01-22
0
Batterienergilager kommer i många olika storlekar och former. Från vänster till höger, ett väggmonterat batterienergilager; ett batterienergilager i form av ett skåp; och ett större batterienergilager i container.  Bild: RISE

Den tekniska utveckling kring batterienergilager sker väldigt snabbt, vilket har resulterat i att de brandtekniska kraven hamnat efter. RISE har därför genomfört ett projekt med syfte att ta...

Läs mer

Utrymning för utsatta kan bli katastrof

av Extern Skribent
2024-12-12
0

Personer med nedsatt rörelseförmåga har speciella utrymningsplatser de ska ta sig till vid brand. Nu visar en forskningsstudie att otydligheter i Boverkets och Arbetsmiljöverkets regler och vägledningar skapar...

Läs mer
brandsäkert bevakar brandskyddsbranschen brandskyddsforeningen tidskrift brandsakert brandskyddsforeningen

Brandsäkert är den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert

Prenumerera på Tidningen Brandsäkert – den ledande tidningen för dig som vill hålla dig uppdaterad inom brandsäkerhetsfrågor.

Beställ här

Inga träffar
Visa alla
  • Annonsera
  • Brandgalan
  • Brandsäkerts Nyhetsbrev
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Start