CAMS, Copernicus Atmosphere Monitoring Service, har övervakat utsläppen från skogsbränder i Sydamerika under de senaste månaderna. CAMS data visar att utsläppen konsekvent legat över genomsnittet och till och med noterat nationella och regionala rekord, främst på grund av allvarliga skogsbränder. Det har främst varit i regionerna Pantanal och Amazonas, Något som haft en allvarlig inverkan på luftkvaliteten i hela regionen.
I Brasilien har de totala uppskattade koldioxidutsläppen fram till den 19 september 2024 varit högre än genomsnittet, cirka 183 megaton koldioxid. Det följer en liknande utveckling som under rekordnoteringarna 2007. Utsläppen i september har hittills stått för nästan 65 megaton av totalen.
Det beror till stor del på utsläppen från skogsbränder i Amazonasregionen, särskilt delstaterna Amazonas och Mato Grosso do Sul (där de flesta av Pantanals våtmarker är belägna). Där är de årliga kumulativa totala uppskattade koldioxidutsläppen för juli–september de högsta under de 22 år som CAMS har rapporterat om utsläpp från bränder, med drygt 28 respektive 15 megaton koldioxid.
Bolivias koldioxidutsläpp från skogsbränder för 2024 nådde redan i mitten av september den högsta årliga totalen i CAMS GFAS-data, med 76 megaton koldioxid. Det överstiger den tidigare högsta årliga totalen på 73 megaton koldioxid som fastställdes 2010. Enbart september med drygt 32 megaton koldioxidutsläpp för en betydande del av totalsumman. Skogsbränderna i Pantanalregionen har spelat en viktig roll för de rekordstora utsläppen i Brasilien medan dess inverkan i Bolivia varit måttlig samtidigt som en betydande del av utsläppen i Bolivia har sitt ursprung i Santa Cruz.
Förekomsten av skogsbränderna är onormal, även med tanke på att juli–september är den period då skogsbränder normalt inträffar i regionen. De extremt höga temperaturer som Sydamerika har upplevt under de senaste månaderna, den långvariga torkan som indikeras av låg markfuktighet och andra klimatologiska faktorer har sannolikt bidragit till den kraftigt ökade omfattningen av brandutsläpp, rök och luftkvalitetseffekter.
-Under 2024 har skogsbränderna i Sydamerika varit betydligt vanligare än normalt, särskilt i Amazonas och i Pantanals våtmarker. Rökmolnen har haft en inverkan långt utanför platserna av där det brunnit och till och med nått över Atlanten. Omfattningen av rökmolnen och effekterna på luftkvaliteten är en indikator på brändernas omfattning och intensitet. Det är absolut nödvändigt att fortsätta övervaka skogsbränderna och deras utsläpp för att spåra inverkan på luftkvaliteten och atmosfären, säger Mark Parrington, senior forskare vid CAMS.
Skogsbränderna och de resulterande utsläppen har lett till försämrad luftkvalitet över stora delar av kontinenten, med rökmoln som sträcker sig från Ecuador till São Paulo. CAMS Aerosol Alerts-prognosen för den 20 september visar höga nivåer av PM2,5-partiklar i Amazonasregionen.