I många av Sveriges kyrkor sitter sprinklersystemet Hi-Fog tillverkat av företaget Marioff. De är fyllda med frysskyddsmedlet Temper S och nu visar en beställd rapport från RISE, som Brandsäkert tagit del av, att det med största sannolikhet ger orsak till omfattande läckage.
Text: Roger Andersson
Beställaren av rapporten är AT Brandskydd som ända sedan 2012 sålt Marioffs sprinklersystem till kyrkor i Västmanland.
-Jag har sålt Marioffs färdigprojekterade Hi-Fog sprinklersystem till tolv stycken kyrkor. Jag har påtalat mikroläckage till Marioff utan resultat sen 2012, säger Alf Thors, vd på AT Brandskydd.
Han har flera gånger skickat tillbaka läckande sprinkler till Marioff för utredning utan att få någon respons. Nu tröttnade han och beställde en egen rapport från RISE där han skickade in 20 nedmonterade sprinklermunstycken som använts med frysskyddsmedlet Temper S tillsammans med fem omonterade.
Tillverkaren av Temper S anger i ett tekniskt datablad att det fungerar med de flesta material utom galvaniserat stål och zink. Marioffs sprinklermunstycken är gjorda i mässing vilket är en legering av koppar och zink. I det tekniska databladet står även att det endast ska användas i trycksystem och att det inte ska utsättas för syre på grund av korrosionsrisk. RISE har hittat flera grönfärgningar på munstyckena som kan tolkas som att de har ärgat.
För 14 av de 20, det vill säga 70 procent, av demonterade munstyckena öppnande inte munstycket trots att det statiska vätsketrycket vid provningen succesivt höjdes till 100 bar. För ytterligare tre munstycken var det statiska vätsketrycket nära 100 bar när munstycket öppnade. Inget munstycke öppnade vid pilottrycket om 25 bar som är det normala trycket i sprinklersystemet. Samtliga fem oanvända munstycken öppnade vid pilottrycket om 25 bar.
Att de nedmonterade munstyckena inte öppnar vid 25 bar menar RISE med stor sannolikhet kan tillskrivas invändiga beläggningar som ökar friktionen mellan spindeln/pistongen och övriga invändiga delar. Beläggningarna härrör sannolikt från frysskyddsmedlet som har torkat, skriver man i rapporten.
När en vätska i ett slutet rör värms upp ökar trycket om vätskan inte har plats att expandera. RISE bedömning är att dessa mycket höga tryck sannolikt bidrar till en ökad risk för läckage. Enligt uppdragsgivaren har anläggningarna inte någon tryckbegränsande utrustning som till exempel expansionskärl eller säkerhetsventil. Rise bedömning är att avsaknad av tryckbegränsande utrustning kan bidra till de höga trycken som uppmätts, nämligen upp till 200 bar.
-Vi känner väl till rapporten, den togs fram som partsinlaga inför ett ärende i skiljedomstol förra året. Den dömde till vår fördel så jag har inga övriga kommentarer, säger Patrik Stolt, vd på Marioff Skandinavien.
– Det är lite missvisande att skiljenämnden inte ansåg sig kunna ta ställning till frågan om fel. Det var överhuvudtaget inte en fråga som omfattades av prövningen så det fanns ingen anledning för skiljedomaren att pröva den aspekten. Ärendet gällde innebörden i ett avtal mellan AT Brandskydd och Marioff om vem som har ansvaret för att byta ut sprinklermunstycken efter installation., säger Jonas Du Rietz, advokat på Morris Law som företrädde AT Brandskydd i frågan.
Det håller inte Patrik Stolt med om, han anser frågan avgjord och vill inte kommentera rapporten eller frågorna kring systemlösningen i övrigt.
Johan Stråhle, stiftsingenjör på Västerås stift, berättar att det för deras del började ungefär 2011-2012 när stiftet började fråga sig själva om det gick att få ett enklare, robustare och billigare sprinklersystem än vad som fanns.
-Vi gick då ut med en förfrågan och AT Brandskydd svarade med en lösning de tog fram tillsammans med Marioff, säger Johan Stråhle.
Det installerades i sex kyrkor, men det började snart läcka och flera gånger löstes sprinklerna ut utan brandorsak.
-Det ställer till det en del när vätska med frysskyddsmedel sprutar ut i en kyrka, säger Johan Stråhle.
År 2017-2018 satte man sig ner med AT Brandskydd och Marioff och efter tre möten tog de båda på sig att byta ut alla sprinkler utan kostnad och även installera tryckutjämnare.
-Man tog på sig att det blivit fel, och detta blev en stor kostnad för dem. För AT Brandskydd genom arbetet och för Marioff genom materialet. De levererade långt över 1 000 sprinkler och även tryckutjämnarna till alla kyrkor, säger Johan Stråhle.
Man började leverera men det gick långsamt och de nya munstyckena läckte även dem.
-Efter en tid slutade Marioffs Sverige-vd som varit med vid uppgörelsen och då blev det sämre med samarbetet. Principen var att Marioff skulle stå för materialet och en viss arbetsinsats, medan AT Brandskydd skulle samordna och utföra det mesta av jobbet. Vi hade dock inte inskrivet i vår uppgörelse exakt vem som stod för vad, då det viktiga för oss var att det skulle ske utan kostnad för församlingarna. Hur de löste det internt var då ointressant. Det borde vi kanske gjort med facit i hand, säger Johan Stråhle.
Det var i det här skedet som Rise kontaktades av AT Brandskydd för att undersöka om Temper S i kombination med Marioffs system var orsaken.
– AT Brandskydd är vår entreprenör men det är tydligt att Marioff var projektör och att det var de som föreskrev Temper S i sitt system, det har vi massor av mejl som visar, säger Johan Stråhle.
Även Karlstad stift har flera installationer från Marioff med Temper S.
-Vi har fyra kyrkor med Marioffs sprinklersystem som vi installerade 2013. De är fortfarande en pågående entreprenad eftersom fel efter besiktningar inte åtgärdats, säger Johannes Wikström, energiingenjör på Svenska kyrkan, Karlstads stift,
Av de fyra installationerna är två avlagsna helt, en har problem och en fungerar.
-AT Brandskydd, som vi skrivit kontrakt med, har gjort allt rätt. Problemet ligger i Marioffs system som föreskriver Temper S som beter sig aggressivt mot de material som finns i munstyckena och att det inte har något expansionskärl, säger Johannes Wikström.
År 2019 gjordes en uppgörelse med AT Brandskydd och Marioff om att åtgärder skulle göras av de två ihop. Men resultatet blev detsamma.
-Vi har hållt låg profil och trott att Marioff skulle göra rätt för sig men när Brandforsks rapport kom nu i år, som är en gedigen undersökning, tyckte vi att det är dags att berätta. Jag satt med i referensgruppen och vet mer än vad som slutligen stod i rapporten, säger Johannes Wikström.
Han tycker det är tråkigt att inte Marioff tar sitt ansvar.
-Det är otroligt mycket frustration i den här situationen och jag tycker synd om pastoraten som vill ta väl hand om sina kyrkor och så blir det så här, säger Johannes Wikström.
En väg att gå är att stämma AT Brandskydd, men det tycker han inte känns rätt.
-Nej, de är inte de skyldiga, de har gjort ett bra jobb med hög kvalitet. Grundfelet ligger hos Marioff, men de kommer inte vi åt, säger Johannes Wikström.