Vid årets upplaga av Rikskonferensen Folk och försvar talade såväl statsministern som överbefälhavaren klarspråk med utgångspunkt från försvarsberedningens rapport ”Kraftsamling – Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret” som publicerades i december. Det säkerhetspolitiska läget har inte varit sämre sedan andra världskriget så nu måste vi stärka vår militära och civila förmåga i händelse av kris eller krig.Det civila försvaret är särskilt eftersatt och försvarsviljan behöver stärkas. Det ökade tonläget beror också på att det enligt talarna händer för lite och för långsamt. Nu måste myndigheter, företag, organisationer och privatpersoner agera och göra vad de kan för att stärka motståndskraften. Det är tid för handling uppmanade man.
Brandskyddsföreningen har tagit denna uppmaning på stort allvar och har under 2023 byggt nödvändig samordning för att utveckla konceptet CIP, Civila insatspersoner, på nationell nivå. Idag finns en startklar verksamhet som bör ingå i den bredare planeringen för att öka förmågan och motståndskraften, stärka skyddet för samhället och individen samt tillvarata och stärka försvarsviljan i landet.
Civila insatspersoner är ett koncept där frivilliga personer får en grundläggande utbildning i brand, första hjälpen och att stoppa traumatisk blödning samt samövar med räddningstjänsten. De får grundläggande utrustning och larm via SOS Alarm som gör att de ofta kan vara först på plats. Där kan de ge lägesbeskrivningar, inleda åtgärder och underlätta för blåljuspersonal. Brandskyddsföreningen har byggt upp system för organisering, försäkringslösning och en första version av ett kvalitetssäkrat nationellt utbildningspaket.
Under Rikskonferensens tre dagar pratades det mycket om behoven och att det är dags att agera men förvånansvärt få exempel på initiativ presenterades. Då känns det bra att Brandskyddsföreningen i februari lanserar det nationella konceptet Civil insatsperson. Tusentals civila insatspersoner kommer att öka vår resiliens genom att agera vid bland annat bränder och olyckor i såväl fred som kris och krig.
Text: Mats Björs, generalsekreterare Brandskyddsföreningen