ECHA, Europeiska Kemikaliemyndigheten, har lämnat ett förslag på förbud mot PFAS i brandskum. Anledningen är att PFAS anses skadligt. Snart kommer ytterligare ett förslag, ett totalförbud mot PFAS.
PFAS, per- och polyfluorerade alkylsubstanser, är ett samlingsnamn för tusentals ämnen där väteatomerna helt eller delvis är utbytta mot fluoratomer. Över 10 000 PFAS-ämnen har identifierats.
PFAS har började tillverkas runt 1950 och vid sekelskiftet var det vedertaget att ämnena finns i brandskum. Brandskummet skapar en tunn vattenfilm mellan skummet och det brinnande bränsle och är mycket effektivt.
Med tiden har kunskapen om att PFAS sprids ut i miljön ökat. Till exempel finns det en bekräftad koppling mellan användningen av fluorerat brandskum på brandövningsplatser och spridning av PFAS till omgivande ytvatten och fisk. Höga halter har även konstaterats i grundvattnet i anslutning till några brandövningsplatser. Det finns inga studier som kunnat påvisa att det sker en fullständig nedbrytning i miljön, vilket innebär att PFAS-ämnen stannar kvar i miljön i någon form för alltid.
Enligt Naturvårdsverket tas PFAS lätt upp i kroppen. Till skillnad från andra miljögifter som dioxiner och PCB:er så lagras inte PFAS i fett. Istället binder de till proteiner och ansamlas framförallt i levern och i blodet men även i lungorna och njurarna. Halveringstiden varierar från några dagar till flera år för olika PFAS. De kan överföras till foster via moderkakan och till spädbarn via modersmjölk.
I djurstudier har man bland annat sett påverkan på immunsystemet, hjärnans utveckling och förändrad levervikt av PFAS. Det kan även påverka reproduktionsorganen och nivåer av könshormoner och sköldkörtelhormoner. I epidemiologiska studier på människa har man sett påverkan på immunförsvaret i form av ett försämrat antikroppssvar vid vaccination.
Fluorbaserat brandskum används fortfarande på marknaden, men skum innehållande PFOS, den idag mest uppmärksammade av alla PFAS, är förbjudet att användas sedan 2011. Inom ett år förväntas nu ett totalförbud mot brandskum inom EU.
-EU-kommissionen har tre månader på sig att ta fram ett förslag, men det brukar ta längre tid. Därför kan jag inte säga någon exakt tid, men inom ett år är väl rimligt, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare och projektledare på Kemikalieinspektionen.
Men det slutar inte där. Nu vill Kemikalieinspektionen och myndigheter i fyra andra länder att all tillverkning och försäljning av PFAS förbjuds. Tillsammans med Danmark, Tyskland, Nederländerna och Norge lämnade man den 13 januari in ett begränsningsförslag för PFAS i EU som just nu utvärderas av ECHA, den europeiska kemikaliemyndighetens. två vetenskapliga kommittéer RAC, Risk Assessment Committee, alltså kommittén för riskbedömning, och SEAC, kommittén för samhällsekonomisk analys.
-Den 22 mars skickas förslaget ut på ett sexmånaders samråd. SEAC ger sen möjlighet för allmänheten att lämna synpunkter på deras utkast till yttrande under 60 dagar, säger Jenny Ivarsson.
Sen är vi framme vid nästa vår och förslaget hamnar på EU-kommissionens bord, precis som förslaget om förbud av brandskum. Men det blir inte ett totalstopp för alla PFAS-produkter direkt.
-Inom livsmedelsproduktion finns vissa processer som vi anser behöver ett utrymme på fem år utöver övergångstiden på 18 månader för att fasa ut och inom medicinsk teknik finns till exempel pacemakers som behöver tolv år, säger Jenny Ivarsson.
Där finns även viss skyddsutrustning som även de får ett tidsbegränsat undantag på tolv år för att hitta PFAS-fria ersättare.
Mer om PFAS-förbudet
Förslaget går ut på att den kunskap som finns om PFAS idag ska användas för att bedöma och reglera alla PFAS-ämnen samlat som grupp och att PFAS bara ska tillåtas där det är nödvändigt för hälsa och säkerhet eller där det på annat sätt är kritiskt för samhället och där det saknas tillgängliga alternativ. Därefter är det EU-kommissionen som fattar beslut om begränsningen ska genomföras. En bred begränsning av PFAS väntas träda i kraft tidigast 2025.