Den 1 januari i år började nya säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats att gälla. Vad är nytt? Vi reder ut tillsammans med Tomas Åberg, expert inom aktiva brandskydd och norm på Brandskyddsföreningen.
Heta arbeten är ett samlingsbegrepp för arbeten med verktyg eller utrustning som avger värme eller gnistor, till exempel vinkelslip och gasolbrännare. När heta arbeten är brandfarliga och utförs på en tillfällig arbetsplats ska särskilda säkerhetsregler följas. Säkerhetsreglerna som togs fram av Brandskyddsföreningen i samarbete med försäkringsbolagen har funnits sedan 1990 och sedan dess varit ganska oförändrade. Men sedan 2019 finns flera konceptägare på marknaden, vilket skapade en otydlighet när det gällde kvalitet och kravställning.
-För att det skulle bli likvärdigt för alla aktörer behövdes ett nationellt ramverk med enhetliga säkerhetsregler och kvalitetskrav på behörighetsutbildningen, säger Tomas Åberg på Brandskyddsföreningen och som var den som ledde arbete med framtagningen av ramverket.
I samarbete med branschens olika aktörer har Brandskyddsföreningen under flera års tid arbetat fram innehållet i det nya ramverket. Det består av fyra olika normer och regler, där det centrala regelverket utgörs av SBF 506 ”Säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats”.
De förändringar man gjort i säkerhetsreglerna är bland annat att förtydliga oklarheter som funnits tidigare. Man har också lagt till vissa undantag från säkerhetsreglerna liksom vedertagna krav och tolkningar som tidigare legat vid sidan av. Nu finns detta med i själva regeltexten istället, vilket gör att de tidigare ganska kortfattade säkerhetsreglerna fått mer text. Och apropå text, är en annan nyhet att man lagt till kommentarer på vissa ställen.
-Dessa kommentarer är dock inga krav, utan förtydliganden eller exempel på hur man kan göra för att leva upp till säkerhetsreglerna. Alltså en hjälp på vägen, säger Tomas Åberg.
En av de viktigaste aspekterna i förändringarna av säkerhetsreglerna har varit att höja statusen på tillståndsgivningen och ge ökat fokus på riskbedömningen. Därför har man också ett ökat fokus på riskbedömning i det som nu är Säkerhetsregel nummer ett (”Riskbedömning och tillstånd”). Texten är mer detaljerad när det gäller hur riskbedömningen ska gå till, bland annat att den tillståndsansvarige tillsammans med den som ska utföra arbetet och brandvakt på plats ska bedöma faran för brand och vidta de åtgärder som krävs. Alla tre parter ska också underteckna tillståndet. Ett viktigt förtydligande är att kontrollen av att säkerhetsreglerna följs ska ske både före, under och efter arbetets genomförande.
En annan stor förändring är att den som vill vara konceptägare måste genomgå en tredjepartscertifiering. Det innebär att den som vill utbilda och utfärda personcertifikat inom området brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats måste uppfylla kraven i den nya normen SBF 2022.
-Att konceptägaren gör detta ska kontrolleras av en oberoende part, så kallad tredjepartscertifiering.
En stor nyhet är att det numera är tillåtet med en digital släckövning vid behörighetsutbildningen. Det kan till exempel genomföras med VR-glasögon där en brand kan simuleras i olika miljöer och svårighetsgrad.
-Det viktiga är att systemet för den digitala släckningen ska vara framtaget och avsett för utbildning i hur man hanterar handbrandsläckare, säger Tomas Åberg.
Ytterligare en förändring i det nya regelverket är de nya reglerna för gasolbrännare på tak; ”Norm Teknisk specifikation för gasolbrännare med kapslad låga för tätskiktsmattor”. Om detta kan du läsa mer om här intill!
Text: Pernilla Fredholm
DETTA ÄR NYTT:
· Ökat fokus på riskbedömning
· Regler anpassade efter ny teknik såsom gasolbrännare
· Införande av hållbarhetskrav gällande val av bränsle, släckmedel och avfallshantering vid praktisk släckövning
· Tillagda kommentarer för råd och stöd
· Tillåtet med en digital släckövning vid behörighetsutbildning
· Tydligare krav på hantering av brandskyddsystem såsom brandlarm och vattensprinkler
· Krav på och tredjepartscertifiering av konceptägare
· En regelgrupp som träffas regelbundet för att hantera frågor
BAKGRUND HETA ARBETEN:
Skadepreventionskonceptet Heta Arbeten® startades 1990 för att förebygga bränder och har sedan dess utvecklats och vårdats av Brandskyddsföreningen i samarbete med representanter från olika branscher och försäkringsbolag.
Brandskyddsföreningen började tillsammans med Sveriges försäkringsbolag ta fram säkerhetsregler i förebyggande syfte. Strax därefter fick man försäkringsbolagens uppdrag att ta fram en utbildning, den som nu kallas Behörighetsutbildning Heta Arbeten®. Önskan från försäkringsbolagen var att ta fram ett säkert, enkelt och enhetligt system för alla branscher över hela landet.
Heta Arbeten® är den största skadeförebyggande åtgärd mot bränder som har gjorts i Sverige under de senaste 30 åren.