Aneby Bostäder har satsat på uppkopplade brandvarnare i samtliga bostäder. Det gäller först och främst liv, säger vd Jens Larsson, vd för Stiftelsen Aneby Bostäder, men kommer säkert även ge ekonomiska fördelar.
Aneby Bostäder är en allmännyttig stiftelse i kommunen Aneby med 500 bostäder.
– Vi har alltid haft hög prioritet på brandsäkerheten och sett till att det har funnits brandvarnare i alla lägenheter, det har vi alltid stått för. Vi har även stått för en brandfilt i lägenheterna, säger Jens Larsson, vd för Stiftelsen Aneby Bostäder.
Under 2022 bytte man ut alla vanliga brandvarnare till uppkopplade varnare.
-Vi kom i kontakt med företaget Tryva som erbjuder larmet och det gjorde att vi tog beslutet. Jag kände direkt att kan vi säkra upp branschskyddet för våra hyresgäster så tycker jag att vi ska göra det, säger Jens Larsson.
Viss statistik visar att så många som 20 procent i flerfamiljshus kan sakna brandvarnare.
– Vi vet att många missar att kontrollera brandvarnaren, vilket påverkar allas säkerhet. Den enda riktiga lösningen på detta problem är att vi som fastighetsägare tar över ansvaret, säger Jens Larsson.
En uppkopplad brandvarnare skickar larm till förbestämda mottagare enligt en larmplan. Larm kan exempelvis skickas till boende, grannar, fastighetsvärd och larmcentral.
– Det händer en hel del saker i lägenheter som vi som fastighetsägare inte kan påverka förrän det är för sent. Nu har vi möjlighet att dels varsko grannar, dels få en tidig signal på att det händer något i lägenheten eller i fastigheterna, säger Jens Larsson
De boende kan nämligen själva välja att koppla upp sig till fastigheten och grannarna.
-Dock ser vi som fastighetsägare alltid våra brandvarnare, det är inget som hyresgästen kan påverka. Vi får alltid larm direkt om brandvarnaren plockas ner, det såg vi aldrig förut. Har någon plockat ner sin brandvarnare kan vi gå direkt på hyresgästen och ta ett samtal, säger Jens Larsson.
Vissa hyresgäster lagar mat på ett speciellt sätt som gör att brandvarnaren gärna kopplas ur.
-Då tar vi ett allvarligt snack med dem och då blir de rätt förstående själva och förstår vikten av att den här brandvarnaren ska sitta uppe och att försöka laga maten på rätt sätt. Det beror ofta på att fläkten är igensatt eller andra saker som vi kan ordna, säger Jens Larsson.
Kostnaden för ett uppkopplat larm är 300 – 400 kronor. En del lägenheter behöver flera stycken. Även trapphus och källargångar är uppkopplade.
-Jag ser det som en som en säkerhet. För det första gäller det givetvis att rädda liv. Men i nästa steg kan det vara att vi har en fastighet som inte brinner ner till grunden eller inte blir riktigt lika skadad, säger Jens Larsson.
I juni förra året blev det skarpt läge för de nya larmen. Ett larm indikerade rök i en lägenhet. Det visade sig vara en torrkokning som den boende somnat ifrån och det blev en kraftig rökutveckling.
-Då det larmade på dagtid var fastighetsskötare snabbt på plats och kunde förhindra spridningen, hade larmet gått utanför arbetstid går det direkt till SOS enligt vissa uppfyllda kriterier. En vanlig brandvarnare hade inte förhindrat branden, då vi som fastighetsägare aldrig hade fått del av larmet, säger Jens Larsson.
Larm till grannar vid brand
Statistik visar att det nästan uteslutande är boende som larmar 112 vid brand. Med uppkopplade brandvarnare ger systemet möjlighet för grannarna att få brandlarm i en app.
– Det är helt frivilligt för de boende att ta emot larm. Vår erfarenhet visar dock att de flesta boende vill veta om det börjar brinna någonstans i fastigheten. Tidig upptäckt och snabb första åtgärd är helt avgörande för att undvika svåra bränder med personskador, säger Moa Göransdotter, vd på Tryva.